CORECTAREA FORMEI SI FUNCTIONALITATII NASULUI
Rinoplastia – cunoscută și sub denumirea de chirurgia remodelarii nasului, este o interventie realizata in vederea redimensionarii nasului si a imbunatatirii formei acestuia, astfel sa se obtina o armonie generala a fetei.
Mulți oameni sunt nemulțumiți de aspectul nasului, deoarece este în dezechilibru cu aspectul facial general. Chiar și o ușoară variație a proporției sau a simetriei poate distrage atentia de la frumusețea altor trăsături faciale.
Un nas prea dezvoltat, cu o pozitionare defectuoasa, sau prezentand o cocoasa inestetica, reprezinta factori importanti in dezechilibrul armoniei trasaturilor faciale si de aceea, remodelarea nasului este alegerea ideala. Există, de asemenea, pacienți cu anomalii ale vârfului nazal care doresc să îmbunătățească simetria, să obțină o definiție mai bună sau să ajusteze poziția.
Scopul rinoplastiei este de a oferi o formă echilibrată și plăcută nasului, menținând în același timp un aspect natural, armonios cu restul feței.
Cu toate acestea, modificările estetice ale nasului nu trebuie sa duca la deteriorarea funcțiilor vitale precum respirația nazală, dimpotriva, pe langa aspectul estetic trebuie prezervata sau imbunatatita acolo unde este cazul, functionalitatea nasului.Exista situatii relatate de pacienți care au avut rinoplastie cosmetică și care au continuat să prezinte dificultăți de respirație.
Această legătură între aspect și functionalitate face ca rinoplastia să fie probabil cea mai complexă și mai provocatoare dintre procedurile plastice faciale. Rinoplastia de succes necesită un chirurg plastic, care pe langa o pregătire specializată în îmbunătățirea cosmetică a nasului, sa aiba cunoștințe de specialitate în chirurgia nazală funcțională (respiratorie).
In functie de complexitatea cazului o rinoplastie primara poate dura intre o ora si 4-5 ore.
Procedura de rinoplastie
In functie de complexitatea cazului o rinoplastie poate dura intre o ora si 4-5 ore, fiind realizata sub anestezie generala.
Rinoplastia deschisă implică realizarea unei incizii mici sub vârful nazal(la nivelul columelei), care devine aproape imperceptibilă după ce se vindecă, iar restul inciziilor sunt realizate in interiorul narinelor.
Mai departe, in functie de nevoile fiecarui pacient vor fi reduse sau, dimpotriva, creste structurile nazale prin utilizarea grefei de cartilaj cel mai frecvent recoltate de la nivelul septului nazal, insa exista anumite cazuri, dupa traumatisme sau alte operatii la nas, cand este nevoie de recoltarea si folosirea unui segment de cartilaj de la nivelul urechii sau nivel costal. Deviatiade sept, acolo unde este prezenta, va fi indreptata, iar functionalitatea nasului va fi imbunatatita prin corectarea diformitatilor prezente in interior.
Recuperarea dupa rinoplastie
Perioada de recuperare dupa interventie poate dura pana la o saptamana. Vânătaile și umflaturile se vor estompa in aproximativ doua saptamani.
In primele zile dupa operatia de rinoplastie trebuie urmat un tratament analgezic si antibiotic timp de 5 zile.Firele de sutura sunt îndepărtate în termen de 7-9 zile.
Desi, majoritatea activitatilor obișnuite sunt permise după primele două săptămâni, trebuie evitate exercițiile sustinute sau activitatea intensă timp de cel puțin patru până la șase săptămâni.
Cu toate ca edemul initial se remite in cateva saptamani, vindecarea si modelarea definitiva a nasului poate dura pana un an. În aceasta perioada se observa schimbări treptate în aspectul nasului, pe masura ce acesta evolueaza catre un rezultat permanent.
Ce riscuri presupune o rinoplastie?
Ca orice alta interventie chirurgicala, si cea de rinocorectie implica aparitia unor potentiale complicatii.
Unul dintre efectele acestei interventii este umflarea temporara si aparitia unor vanatai in jurul ochilor si nasului dupa rinoplastie.
Alte probleme care pot sa apara includ:
- aparitia unor sangerari;
- probleme ale pielii – iritatie cauzata de bandaj;
- aparitia unor infectii – acestea pot fi evitate prin administrarea preventiva a unor antibiotice,recomandate de estetician, in perioada postoperatorie;
Alte informatii despre rinoplastie
- Rinoplastia poate opri sau reduce sforaitul, precum si alte probleme de somn.
- Remodelarea nasului elimina problemele cauzate de sinuzita. Sinuzita este o afectiune ce se traduce prin inflamarea sinusurilor si productia excesiva a mucusului. In cazul in care nasul este inflamat, acest lucru poate bloca eliberarea sinusurilor si provoca dureri.
- Operatia de rinocorectie poate indeparta deformarile nazale cauzate de ruperea osului. Cauzele aparitiei unui „nas spart” sunt multiple: cazaturile, luptele, sporturile de contact, accidentele rutiere, accidentele de munca.
- Limita inferioara de varsta pentru realizarea interventiei de remodelare nas este de 15 ani pentru fete si 16-17 ani pentru baieti. Este de preferat sa se inlature defectele estetice la o varsta cat mai frageda pentru a evita o dezvoltare precara a personalitatii adolescentului care poate fi stigmatizat de colectivitatea din care face parte.
Daca esti in cautarea unei solutii la problemele estetice sau de functionare ale nasului tau, daca iti doresti sa iti imbunatatesti aspectul facial sau sa te bucuri de o respiratie corecta si facila, apeleaza cu incredere la rinoplastie. Aceasta interventie iti poate oferi starea de bine si increderea in propria persoana, de care cu totii avem nevoie!