Procedura denumită în limbajul chirurgiei plastice reducție mamară sau mamoplastie de reducție este o operație de micșoarare a sânilor ce se adresează femeilor cu sâni mari, grei, lăsați ce cauzează dureri în zona gâtului și a umerilor, restricție a activităților fizice și iritația pielii de sub sâni (dermatite, eczeme, micoze).

La problemele fizice pe care le provoacă hipertrofia mamară (creșterea excesivă în volum și în greutate a sânilor) se adaugă și cele ce țin de viața socială. Cele mai multe dintre pacientele care solicită o reducție mamară afirmă că au o percepție negativă asupra propriului corp, fapt ce se reflectă într-o calitate scăzută a vieții

CÂND POT APELA LA REDUCȚIE MAMARĂ?

Femeile ce doresc reducție mamară, apelează la această procedură atât din motive medicale dar și pentru rezultatele estetice. Acestea includ un sân mai mic, mai ridicat și un aspect în armonie cu restul corpului, dar și pentru durerea cronică de spate și de gât ce nu răspunde la medicație și terapie fizică.

Paciente de toate vârstele pot apela la această procedură, insa cu toate acestea Dr. Adrian Racu recomandă o vârstă minimă de 18 ani, dupa ce sânii și-au încheiat procesul de dezvoltare, precum și încheierea perioadei de alăptare de minim 6luni.

Mamoplastia de reducție este recomandată atunci când aveți sânii mari și:

  • bustul nu se încadrează în proporțiile corpului;
  • areola și mamelonul sunt orientate în jos;
  • există asimetrie, respectiv un sân mai mare, altul mai mic;
  • suferiți de dureri ale umerilor, gâtului și spatelui;
  • apar eczeme și iritații sub șanțul mamar;
  • mărimea bustului vă împiedică să faceți activități fizice sau sport de performanță.

ÎNAINTE DE OPERAȚIE

În cadrul consultului preoperator dr. Adrian Racu va face măsurători, va examina volumul, forma sânilor, calitatea pielii, pozițiile areolelor și a mameloanelor, iar la final veți alege împreună cea mai potrivită tehnică în funcție de dorințele, nevoile și caracteristicile anatomice individuale.

În timpul consultației este obligatoriu să comunicați doctorului toate aspectele ce privesc istoricul medical, boli sau alergii ce v-au afectat în trecut și dacă luați o medicație în prezent.

Chirurgul estetician vă recomandă anumite măsuri ce trebuie luate inaintea operației de reducție mamară. Astfel se impune:

  • evitarea expunerii sânilor la soare sau solar;
  • întreruperea medicamentelor antiinflamatoare, contraceptive, antidepresive și alte medicamente ce pot interfera cu coagularea sângelui;
  • stoparea fumatului sau reducerea numărului de țigări pentru o vindecare corespunzătoare a cicatricelor.

Analize medicale necesare înainte de intervenție:

  • ecografie pentru vizualizarea țesutului glandular;
  • mamografie, numai dacă există suspiciuni privind eventuale chisturi;
  • analize uzuale (hemoleucogramă, coagulogramă, transaminaze, uree, creatinină, glicemie).

PROCEDURA DE MAMOPLASTIE DE REDUCERE

Operația de reducere a sânilor este realizată de către doctor Racu, medic specialist chirurgie plastică și se efectuează sub anestezie generală, având o durată de aproximativ 3 ore.

În timpul procedurii, excesul de grăsime, țesut mamar și piele este îndepărtat, iar areola este repoziționată mai sus pe sân. Intervenția poate afecta capacitatea de alăptare, existând riscul ca pacienta să nu mai poată alăpta pe viitor.
Există mai multe tipuri de reducție mamară în funcție de dimensiunile și forma sânului, cele mai utilizate fiind:

  • Circumverticală (lollipop) – o cicatrice în jurul areolei și una verticală (de la areola până în șanțul mamar).
  • În ancoră (“T” inversat) – o cicatrice periareolară, una verticală și o cicatrice orizontală în șanțul submamar.

ECUPERAREA DUPĂ PROCEDURA DE MICȘORARE A SÂNILOR

La ieșirea din sala de operație, pacienta va purta o bustieră care va fi folosită zi și noapte timp de 2 luni, urmate de 1 lună doar noaptea, pentru a susține sânii și pentru a obține un rezultat cât mai bun.

Durerea resimțită în primele zile după intervenția chirurgicală este de intensitate medie, putând fi ținută sub control cu ajutorul medicamentelor prescrise.

După operația mamară, trebuie să urmați toate instrucțiunile doctorului Racu pentru a vă asigura de o vindecare corectă. Fiecare persoană se vindecă într-un ritm diferit, dar, în general, vă puteți aștepta să reveniți la activitățile cotidiene(serviciu) într-o săptămână.
Dacă munca dvs. este solicitantă din punct de vedere fizic, este posibil să fie nevoie să vă luați mai multe zile libere.

Majoritatea pacientelor pot relua exercițiile fizice ușoare după două săptămâni. Exercițiul intens și ridicarea greutății pot fi reluate, de obicei, după șase până la opt săptămâni, dar mai întâi trebuie să vă consultați medicul pentru a vă asigura că este în regulă să reluați efortul mai intens.

REZULTATUL OPERATIEI DE MICSORARE A SANILOR

Deși schimbarea imediată este una spectaculoasă, rezultatul final al intervenției va putea fi evaluat la un an de la intervenție, după ce cicatricile s-au maturat, trecând de la aspectul roz-roșu la cel albicios, asemănătoare pielii, dar există întotdeauna posibilitatea unor cicatrici mai vizibile.

Dacă sunteți una dintre puținele paciente care vor prezenta cicatrici neregulate și foarte vizibile, veți beneficia, desigur, de soluțiile disponibile care ajută la micșorarea acestora.

Contactează-ne

+40 761 133 331

TRIMITE UN EMAIL LA

contact@doctor-racu.ro