Liftingul mamar(mastopexia), procedura cunoscuta si sub denumirea de operatie de ridicare a sanilor este o interventie chirurgicala complexa ce consta in elevatia si remodelarea conturului sanului lasat.
Pierderea elasticitatii pielii, efectele gravitatiei, fluctuatiile in greutate, un program sever de dieta, sarcina, alaptarea pot afecta fermitatea si forma sanilor. De asemenea, procesul de imbatranire determina modificari ale sanului prin pierderea volumului tesutul adipos si scadera elasticitatii tegumentare.
Ridicarea sanilor se poate face la orice varsta, dar se recomanda dupa ce dezvoltarea sanului e completa. Bine de stiut este faptul ca o operatie de ridicare a sanilor nu afecteaza capacitatea de alaptare. Totusi este de mentionat ca pacientele ce recurg la mastopexie trebuie sa fie majore, sanatoase, sa nu fie sau sa nu ramana gravide imediat dupa operatie.
O procedură de lifting mamar nu mărește sânii decât dacă este combinată cu augmentarea mamara(introducerea unui implant siliconic). Astfel prin combinarea celor doua proceduri se poate obtine un volum plin al sanilor iar eventualele asimetrii sunt corectate pentru un rezultat spectaculos.

Liftingul mamar nu trebuie confundat cu operatia de mărire a sânilor(augmentarea mamara), care mărește sânii, dar nu îi ridică. În cazul în care sânii dvs nu sunt lasati, dar doriți să vă măriți dimensiunea lor, Dr. Racu va sfătuiește să intrati pe sectiunea: augmentare mamara.
Dr. Racu va discuta in cadrul consultatiei preoperatorii cu dvs despre solutiile existente la nevoile si optiunile pe care le aveti, iar impreuna veti elabora un plan de tratament bazat pe gradul de ptoza al sanului, dorintelele si caracteristicile anatomice individuale.
CUI II ESTE RECOMANDAT LIFTINGUL MAMAR

Liftingul mamar este deseori dorit de către femei în urma sarcinii și alăptării, situații în care pielea își pierde elasticitatea și scade volumul sânului. Procedura poate fi de asemenea benefică și pentru persoanele care au suferit o pierdere majoră în greutate iar sânii și-au modificat atât volumul cât și forma.
Există diferite grade de ptoză a sânului , care se pot accentua, deoarece procesul natural de îmbătrânire continuă să producă modificări ale corpului.
Ptoza mamară este clasificată în patru categorii principale care vă pot ajuta să determinați dacă puteți beneficia de un lifting mamar și care este tehnica potrivită pentru dumneavoastră:
Gradul I. Sânul coboară sub șanțul inframamar,iar areola se situează la nivelul acestuia. Este indicat liftingul mamar.
- Optiuni de corectare – incizie verticala, periareolara sau imprejurul areolei, tipul lor va fi stabilit de catre chirurg, de la caz la caz, doctorul Racu poate decide sa foloseasca una, doua sau toate cele trei tipuri de incizii.
- De asemenea, procedura de lifting este solicitata frecvent impreuna cu operatia de augmentare mamara cu silicon. Pentru pacientele ce prezinta o ptoza de grad 1 si doresc o marire a sanilor, se utilizeaza implanturi de dimensiuni mici sau moderate pentru recapatarea aspectului estetic, natural si tineresc.

Gradul II. Sânul și areola sunt situate sub nivelul șanțului inframamar.
- Ca si in cazul ptozei de grad 1, pentru ridicarea si redarea aspectului dorit al sanilor se alege metoda de lifting mamar.
- De asemenea, daca pacienta doreste si o marire a bustului, liftingul poate fi insotit cu implanturi de silicon (volume mici sau medii).

Gradul III. Sânul și areola coboară considerabil sub șanțul inframamar, iar areola este orientată în jos.
Optiuni de corectare:
- operatia de mastopexie completa
- operatia de lifting insotita de implant din silicon
- operatia de lifting insotita de reductia mamara (daca sanii sunt foarte voluminosi).
Pseudoptoza. Polul inferior al sânului se situează sub șanțul inframamar, poziția areolei fiind superior de acesta.
- Deseori, corectarea pseudoptozelor se face doar prin umplerea sanilor cu implant din silicon, fara a se mai recurge la lifting.

PREGATIREA PREOPERATORIE
Înainte de operaţie, este necesară o examinare a sânilor, nu numai prin examen palpatoriu, ci și prin ecografie mamară.
Este interzisă administrarea preoperatorie de medicamente antiinflamatoare(aspirina ibuprofen), anticoncepţionale sau alte medicamente care cresc riscul de sângerare cu cel putin 14 zile preoperator.
Este recomandat ca pacienta să renunțe la fumat atât în perioada preoperatorie, cât și în cea postoperatorie pentru a evita aparitia complicatiilor legate de vindecarea plagilor.
OPERATIA DE LIFTING MAMAR
peratia de lifting mamar se efectueaza sub anestezie generala si dureaza 2-4 ore.
In general, exista mai multe tehnici de incizie in functie de aspectul particular al sanului si de gradul de ptozare al acestuia:
- Tehnica cea mai des folosita este cea de ridicare a sanilor prin incizie sub forma de ancora denumita si T inversat. Se recomanda in cazul ptozei mamare cu exces important de piele.
- Alta tehnica de ridicare, mai putin folosita, poarta numele de incizie tip lollipop si este realizata in cazul sanilor cu grad de ptoza intermediar si exces moderat de piele
- Tehnica de ridicare cu incizie periareolara – cicatricea este situata pe marginea exterioara a areolei, fiind cel mai putin observabila. Se recomanda aceasta tehnica pentru pacientele cu o ptoza mamara minor.

In cazul in care sanii sunt mici si lasati pe langa procedura de ridicare a lor se va efectua si augmentarea cu implant de silicon ce va fi plasat intr-un buzunar realizat sub muschiul pectoral. In cazuri selectionate, implantul mamar se poate pozitiona si subglandular.
De retinut, in unele cazuri de ptoza mamara cu grad scazut, pacientele care doresc marirea si ridicarea sanilor pot opta doar pentru introducerea de implanturi mamare, fara a mai fi necesara operatia de lifting (mastopexie).
PERIOADA DE RECUPERARE

Durerea postoperatorie va fi moderata, fiind tinuta sub control de medicatia analgezica prescrisa, ce va fi insotita si de un tratament antibiotic in primele 5zile.
Dr. Adrian Racu recomandă pacientelor sale ca, în perioada recuperării, să reducă activitatea fizică solicitantă. Vindecarea este un proces gradual care poate dura până la sase săptămâni de la operaţie, în funcție de organism și de complexitatea intervenției. De asemenea, trebuie evitată expunerea la soare minim 6 luni postoperator.
Pentru menținerea formei și susținerea sânului este recomandată purtarea unei bustiere elastice 24/7 în primele 2 luni, urmate de purtarea ei in urmatoarele 2 luni doar pe timp de noapte.
Toate informatiile despre instructiuni si recomandari vi se vor inmana la externare impreuna cu un plan de monitorizare periodica a rezultatului postoperator.